TNT: “XIII”

29/05/2018

Κατηγορία: Κριτικές

1842

Οι Νορβηγοί TNT θα αποτελούν για πάντα μια από τις αγαπημένες μου μπάντες. Είναι από τα συγκροτήματα που μεγάλωσα και με συντροφεύουν από τα εφηβικά μου χρόνια. Τα τραγούδια τους αποτέλεσαν και αποτελούν το soundtrack της ζωής μου.

 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τραγούδια όπως τα "Intuition", "10.000 Lovers In One", "Listen To Your Heart", "Downhill Racer" και πολλά άλλα.  Τα άλμπουμ τους όπως τα "Tell No Tales", "Intuition" και "Knights Of The New Thunder" είναι και τα τρία κλασσικά!
Το κιθαριστικό παίξιμο του ιδιόρρυθμου Ronnie Le Tekro είναι μοναδικό, τα φωνητικά του Tony Harnell είναι και αυτά μοναδικά, οι μελωδίες είναι βγαλμένες από άλλη διάσταση και γενικά η μουσική τους είναι διαχρονική.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Τα προβλήματα μεταξύ των μελών τους και το ‘πήγαινε έλα’ μεταξύ των Tony Mills και Tony Harnell αρκετό και χρονοβόρο. Και λέω την λέξη χρονοβόρο γιατί αποτέλεσε τροχοπέδη στην σισκογραφία της μπάντας.  Τα πρόσφατα νέα σχετικά με την έλευση του Harnell γέμισε με αισιοδοξία και χαμόγελα τους απανταχού οπαδούς των TNT. Αλλά για ακόμη μια φορά δεν κράτησε πολύ!!!
Με αυτά και με αυτά φτάνουμε στο σήμερα όπου οι Θρυλικοί TNT κυκλοφορούν το νέο τους πόνημα με τον απλό τίτλο “XIII”. Δέκατος τρίτος δίσκος λοιπόν με νέο τραγουδιστή που καλείται να σταθεί στα ‘παπούτσια’ του Harnell  αλλά και να αποδείξει ότι είναι καλύτερος από τον Tony Mills (που για τους περισσότερους σκληροπυρηνικούς οπαδούς δεν ταίριαζε στους TNT).
Το πρώτο δείγμα των "νέων" TNT έρχεται με το "We'll Gonna Make It".
Η μουσική και σε μερικά μέρη τα φωνητικά θυμίζουν παλιούς καλούς TNT.  Συνολικά το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αρκετά καλό και ενδιαφέρον.  Το "No Feeling Anything" περιλαμβάνει αυτό το γνωστό riff που έκανε τον  Le Tekro γνωστό αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι μέτριο.
Στο "Fair Warning" η μπάντα προσπαθεί πολύ σκληρά να ακουστεί σαν στο "Downhill Racer" αλλά το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα ακόμη μετριότατο τραγούδι.  Με το μοντέρνο και καλαίσθητο "It's Electric" και με το mid-tempo "Where You Belong" τα πράγματα γίνονται λίγο καλύτερα. Μια από τις καλύτερες στιγμές του νέου άλμπουμ, μέχρι στιγμής, έρχεται με το "Cannot Breathe Anymore". Πολύ μελωδικό και καλογραμμένο κομμάτι και σαφώς ανώτερο με όλα τα προηγούμενα.
Στο "Get Ready For Some Hard Rock" οι TNT ακούγονται σαν τους  Def Leppard στο "Pour Some Sugar On Me" αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι κακό ενώ στο μελωδικό "Tears In My Eyes" επιτέλους φαίνονται κάποια σημάδια προόδου.
Η δισκοθήκη μου έχει καθετί αφορά τους μεγάλους ΤΝΤ. Από  E.P., live, bootleg και δίσκους, cd κ.τ.λ. αυτού του θρυλικού συγκροτήματος. Κατά την ταπεινή μου άποψη το "XIII" είναι μάλλον ένα μέτριο άλμπουμ για τα  πρότυπα αυτής της μπάντας.
Ο Le Tekro ήταν και παραμένει ανάμεσα στην ελίτ των κιθαριστών εκεί έξω.
Νομίζω επίσης ότι με ή χωρίς τον Tony Harnell η ζωή συνεχίζεται. Οι TNT μπορούν, και είμαι σίγουρος για αυτό, να αποδώσουν πολύ καλύτερα από αυτό. Όμως αυτή είναι η ταπεινή μου γνώμη. Η απόφαση δική σας.

Βασίλης Χασιρτζόγλου