Hardware '86

09/10/2019

Κατηγορία: Κριτικές

1476

Ο αξιαγάπητος και αείμνηστος DAVID A SAYLOR θα είναι μία από τις αλησμόνητες προσωπικότητες που γνώρισα στον ατέλειωτο μακρύ κατάλογο μουσικών … η τραγικότητα της ζωής του, όπου τη μία βδομάδα έχασε την αγαπημένη αδελφή του και ανήμερα του καινούργιου χρόνου.

 

Που σαν "κλέφτης" μας "έκλεψε" και τον ίδιο-την 1η Ιανουαρίου του 2017-είναι μία από τις δύο αφορμές που άκουσα και ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τον δίσκο.
Η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά δεχόμενη προσβολή αλλά η φωνή του θα είναι παρούσα μέσα από τις συνεργασίες του με αγαπημένες μπάντες/σχήματα (Wild Rose, Santa Ana Winds, Push) καθώς και προσωπικές του κυκλοφορίες (City Of Angels (2012), Kiss Of Judas (2013), Strength Of One (2014), Ship To Nowhere (2016), Kiss Of Judas II(2019).Αυτό όμως δεν με αποτρέπει να τονίσω και την εξαιρετική δημιουργία των Νορβηγών πολυοργανιστών  Rune Aalberg Alstad και Sigurd Ekle.

Είναι σίγουρο πως συμβάλλουν με την κυκλοφορία αυτή  στη δημιουργία ενός πλατιού χαμόγελου στα πρόσωπα των οπαδών του  AOR στα '80ς.
Άλλωστε και ο τίτλος της μπάντας αλλά και ο ομώνυμος δίσκος τους,  HARDWARE’ 86, παραπέμπει στον ήχο και την αίσθηση της σκηνής των μελωδικού hard rock των όψιμων  80ς.
Το μελωδικό αυτό μείγμα περιέχει στιβαρές κιθάρες, υπέροχα συνθεσάιζερ, μελωδικότατους ερμηνευτές και μεγαλοπρεπέστατα ντραμς αλά 80ς!
Ένας ήχος που φέρνει στα αυτιά μας αγαπημένους ήχους από υπέρλαμπρες μπάντες όπως οι  TNT, TOTO, Def Leppard, Journey αλλά και  Wild Rose, Work Of Art και  White Widdow που αντιπροσωπεύουν επάξια τη νέα μελωδική γενιά.
Οι Hardware ’86 ξεκίνησαν ως πανεπιστημιακό σχήμα στο νορβηγικό πανεπιστήμιο "Τεχνολογίας και Επιστήμης" επιδιώκοντας να προσεγγίσουν των ήχο των 80ς στο rock χρησιμοποιώντας μοντέρνο εξοπλισμό και πιο συγκεκριμένα στο κλασικό  AOR / μελωδικό  rock.
Και από ό,τι ακούγεται στο δίσκο πέτυχαν τον στόχο τους και με το παραπάνω!! Οι  Rune Aalberg Alstad (κιθάρα/ φωνητικά) and Sigurd Ekle (μπάσο/ φωνητικά) με τους  David Saylor, Snorre Valen, Olav Slagsvold, Bjørn Bakken, Josie Bernard στις θέσεις των τραγουδιστών/μουσικών  δημιουργούν υπέροχη, μελωδικότατη μουσική.  
 


Από τα πρώτα μέτρα του  "Arena" είμαστε σίγουροι  100% ότι αυτή μπάντα είναι "ταγμένοι μέχρι το μεδούλι" στις μελωδίες των '80ς.
Αν αρέσκεστε στη μελωδικότητα του Rick Springfield, αν λατρεύεται τις μεγαλειώδεις μελωδίες των Atlantic και Red Dawn σίγουρα ο δίσκος αυτός θα γίνει ο αγαπημένος σας. Η εκρηκτική σύνθεση και προσωπικά λατρεμένη, το  "Share This Love" που ερμηνεύει η απίστευτη φωνή του μακαρίτη David A. Saylor του καταλληλότερου ερμηνευτή για παρόμοιους AOR ύμνους…απίστευτη η παρουσία του σαξόφωνου...
Το  "Summer of ‘91" είναι ένας εκρηκτικός μελωδικός ύμνος που προέρχεται από μία χρυσή εποχή! Στο  "Sagitarius", η μπάντα μας προσφέρει μία εκπληκτική και παθιασμένη μπαλάντα με ένα υπέροχο, ταξιδιάρικο σόλο. Για να έρθει το  "T L M" όπου οι Hardware '86 ηχούν όπως οι  TNT στο έπος  "10000 Lovers (in one)"!!!!!!! Απλά υπέροχο! Το  "Cheezyfiction" με ένα ονειρικό σολάρισμα σαξοφώνου να απογειώνει αυτό το ορχηστρικό διαμάντι και θυμίζει B Movie στα '80ς.
Ο David A. Saylor ερμηνεύει μοναδικά το "Im Your Man" και οι Hardware 86' μου θυμίζουν τους Θεσσαλονικείς "ήρωες" της μελωδίας που σίγησαν (ελπίζω όχι για πάντα…), τους Wild Rose.
Η σύνθεση  "Sagitarius", ξανακούγεται μεταμορφωμένη ακουστικά σε μία πρωτόλεια δημιουργία, μοναδικά.
Αυτές οι συνθέσεις δημιουργήθηκαν πριν από 4-5 χρόνια αλλά κυκλοφόρησαν αρχικά τα Χριστούγεννα  του 2018, αρχές Γενάρη του  2019. Ελπίζω πως οι μελωδικότατοι "μάστορες" Alstad & Ekle θα συνεχίσουν να συνθέτουν ανάλογα μεγαλεία Σκανδιναβικού  AOR !
Ένα ξέφρενο πάρτυ με βαρβάτες κιθάρες, "ποταμούς" πλήκτρων και συνθεσάιζερ και πλουσιοπάροχα τύμπανα που ηχούν στο ρυθμό των  80ς!!
Θέλετε κι άλλα;;; Επενδύστε με κλειστά μάτια και ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΑ αυτιά!!

Νότης "Share This Love" Γκιλλανίδης
 
Η μπάντα:
Rune Aaberg Alstad – κιθάρα/ φωνητικά
Gigurd Ekle – μπάσο/ φωνητικά
David Saylor – τραγούδι στα: (1,2,3,5)
Snorre Valen – τραγούδι στα: (2,4)
Olav Slagsvold – σαξόφωνο στο:  (6)
Bjorn Bakken – τραγούδι στο: (5)
 
Οι συνθέσεις:
 

01 – Arena
02 – Share This Love
03 – Summer of ’91
04 – Sagittarius
05 – T L M
06 – Cheezyfiction
07 – I’m Your Man
08 – Sagittarius (demo version with acoustic guitar)

// Old Time Rock

// Live Favorites