BRUCE SPRINGSTEEN: "Live/1974-1985"

04/12/2014

Κατηγορία: Live Favorites

3987

Είναι από τους δίσκους που σου σημαδεύουν τη ζωή και πράγματι το συγκεκριμένο live που παρουσιάζουμε στο rocktime.gr περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που ζητάει ένας οπαδός της ροκ μουσικής. Άλλωστε έχει γίνει 13 φορές πλατινένιο...άρα μόνο τυχαίο δεν είναι!

 

Τι να πούμε για το πάθος, τον ηλεκτρισμό, την ψυχή που βγάζει, την ένταση, την μελωδία, ότι και να πούμε είναι λίγο σε αυτό που θα ακούσετε στο LIVE/1974-1985 του περίφημου boss . Ένα απίστευτα μεγαλειώδες live album που μόνο ο μοναδικός Bruce Springsteen θα μπορούσε να ηχογραφήσει το οποίο περιλαμβάνει κορυφαίες στιγμές του αμερικανού καλλιτέχνη σχεδόν από το ξεκίνημα της καριέρας του. Έχουμε και λέμε λοιπόν το LIVE/1974-1985 κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1986 σε πενταπλό(!) βινύλιο παρακαλώ και περιλαμβάνει σαράντα τραγούδια ερμηνευμένα με απίστευτη ενέργεια και δυναμισμό από τον “BOSS”.
 
Η φοβερή THE E STREET BAND που συνοδεύει τον Αμερικανό ρόκερ εδώ μεγαλουργεί και αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε για την καθιέρωση του B.Springsteen σαν τον καλύτερο ροκ live performer. Mάλιστα όταν πρωτοκυκλοφόρησε το LIVE/1974-1985 πήγε απευθείας στο Νο 1 των καταλόγων επιτυχιών της Αμερικής με τρομερό αριθμό προπαραγγελλιών που έφταναν στο ενάμισι εκατομμύριο και όλος ο πλανήτης ανυπομονούσε να ακούσει ετούτο εδώ το μυθικό άλμπουμ.
 
Στο LIVE/1975-1984 υπάρχουν κλασσικά  τραγούδια του “Boss” όπως τα "Born To Run", "Rosalita", "Hungry Heart", "The River", "Thunder Road", "Born In The USA", "Cover Me", "Candy’s Room" και πολλά άλλα. Επίσης υπάρχουν και σημαντικές διασκευές με το εκπληκτικό αντιπολεμικό soul τραγούδι “War” (συνθέτες οι Βarren Strong & Norman Whitfield) να κλέβει την παράσταση ενώ το συνοδεύει και ένα φοβερό video clip.
Άλλες απίθανες διασκευές είναι το ξεσηκωτικό “Raise Your Hand” των S.Cropper και E.Floyd , το πολιτικοκοινωνικό “This Land Is Your Land” του folk τραβαδούρου Woody Guthrie και το ρομαντικό “Jersey Girl” του υπέροχου Tom Waits. Όμως σε αυτό το μοναδικό live box set υπάρχουν και τραγούδια που τα έγραψε ο “boss” αλλά έγιναν γνωστά από άλλους καλλιτέχνες με πιο χαρακτηριστικό το θεϊκό “Because The Night” που το απογείωσε η μεγάλη Patti Smith(το συνυπογράφουν κι οι δύο το κομμάτι) αλλά και το κλασσικό “Spirit In The Night” που οι Manfred Mann’s Earth Band το τελειοποίησαν με την διασκευή που έκαναν στο δικό τους έξοχο άλμπουμ “Nightingales & Bombers" ενώ υπάρχει και το “Fire” που είχαν αποδώσει με απόλυτη εμπορική επιτυχία οι Pointer Sisters.
 
Για την ερμηνεία και την εκτελεστική δεινότητα του B.Springsteen και των The E Street Band στο LIVE/1974-1985 μόνο διθύραμβοι αξίζουν οι οποίοι με την βοήθεια αρκετών πνευστών  κυρίως από τον μακαρίτη Clarence Clemons δημιούργησαν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Νομίζουμε πως το σπαραχτικό και ανατριχιαστικό κάλεσμα του “Boss” στην εισαγωγή του αγαπημένου μας, “Cover Me” είναι η καλύτερη στιγμή σε ένα αθάνατο classic rock live album!

ΤRACK LISTING
 1)Thunder Road,
2)Adam Raised a Cain,
3)Spirit In The Night,
4)4th of July Asbury Park(Sandy),
5)Paradise By The C,
6)Fire,
7)Growin Up,
8)It’s Hard To Be a Saint In The City,
9)Backstreets,
10)Rosalita(Come Out Tonight),
11)Raise Your Hand,
12)Hungry Heart,
13)Two Hearts,
14)Cadillac Ranch,
15)You Can Look(But You Better Not Touch),
16)Independence Day,
17)Badlands,
18)Because The Night,
19)Candy’s Room,
20)Darkness on the Edge of Town,
21)Racing in the Street,
22)This Land Is Your Land,
23)Nebraska,
24)Johnny 99,
25)Reason To Believe,
26)Born In The USA,
27)Seeds,
28)The River,
29)War,
30)Darlington Country,
31)Working On The Highway,
32)The Promise Land,
33)Cover Me,
34)I ‘m On Fire,
35)Bobby Jean,
36)My Hometown,
37)Born To Run,
38)No Surrender,
39)Teeth Avenue Freeze-Out,
40)Jersey Girl.
 
ΜΕΛΗ
 
Bruce Springsteen (φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα)
Max Weinberg (ντραμς)
Steve Van Zandt (κιθάρα)
Gary Tallent (μπάσο)
Patti Scialfa (πλήκτρα)
Nils Lofgren (κιθάρα)
Danny Federici (πιάνο, ακορντεόν)
Clarence Clemons (σαξόφωνο)
Roy Bittan (κήμπορντς, πιάνο)
 
Φώτης Mελέτης


// Old Time Rock

// Live Favorites