Image
Κριτικές 09-07-2025

Δynamis: "Byzantine Metal"

Είναι απορίας άξιο, πως σε μία χώρα που έχει σπουδαία και μεγάλη ιστορία στον παραδοσιακό δημοτικό ήχο στην βυζαντινή μουσική οι ντόπιες metal και rock δεν έχουν ασχοληθεί στο μέγεθος που οφείλουν ώστε να εμπλουτίσουν τον ήχο τους και να γίνουν πιο δημιουργικοί. Μπορεί οι Socrates, οι PLG Band, Villagers of Ioannina City ή ο Vangelis και ο Σταμάτης Σπανουδάκης και αρκετούς άλλους που ξεχνώ να είχαν ανάλογες αναφορές στα έργα τους και να άνοιξαν μουσικούς δρόμους όμως θα μπορούσαμε πάνω σε αυτόν τον ήχο να είχαμε δημιουργήσει την δική μας σκηνή με περισσότερες σχετικές κυκλοφορίες  όσο υπερφίαλο και αν ακούγεται.

Αφήνοντας λοιπόν πίσω αυτή την σκέψη ερχόμαστε να παρουσιάσουμε την παρθενική κυκλοφορία των DYNAMIS, οι οποίοι παίζουν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους "Byzantine epic metal" βασισμένο στην Ορθόδοξη υμνογραφία εξ ου και ο τίτλος του άλμπουμ "Byzantine metal". Παράλληλα σε αυτήν τη ιδιαίτερη κυκλοφορία είναι καθοριστική η συμβολή του υπερταλαντούχου και ακούραστου Bob Katsionis στον τομέα της παραγωγής, της σύνθεσης και στο παίξιμο όλων των οργάνων, με ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα που πρωτοτυπεί σε αρκετά σημεία για το είδος που υπηρετεί. Επιπρόσθετα ο Christopher Laskos ως εμπνευστής, δημιουργός, ερμηνευτής, στιχουργός αλλά και βασικός συνθέτης των DYNAMIS, του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που τόλμησε αυτό το δισκογραφικό εγχείρημα. Το τελικό αποτέλεσμα δείχνει σε πολλά σημεία συναρπαστικό όμως οι οπαδοί του epic/power metal ήχου αλλά και της βυζαντινής μουσικής είναι εκείνοι που θα το κρίνουν καλύτερα μιας και ο συνδυασμός αυτών των δύο, εκ διαμέτρου αντίθετων μουσικών σχολών, οδηγεί στη δημιουργία ενός νέου ηχητικού κόσμου – επιβλητικού, μεγαλοπρεπούς και μυσταγωγικού, που διατηρεί παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και των δύο σχολών χωρίς να αλλοιώνει την αυθεντικότητά τους.

Το εναρκτήριο "Kyrie Ekekraxa (Psalm 140)" ξεκινά με το σήμαντρο των μοναχών και εξελίσσεται σε μία metal ελεγεία με τη φωνή του Νεοϋορκέζου Billy Vass (Terra 1nc0gnita, Angelo Perlepes' Mystery, Black Dogz) να εντυπωσιάζει. Το "Polyeleos (Psalm 135)" είναι ένας πανέμορφος χριστιανικός ύμνος με το αόρατο πνεύμα των Pink Floyd να του δίνει άλλη γοητεία και τις ψαλτικές αλλαγές να καθηλώνουν και τον πιο "άπιστο" ακροατή!. Έπεται, το "Kyrie Eleison" σε πιο μελωδικό power ύφος και με prog διάθεση (θυμίζει Αlans Parsons) ενώ ο Billy Vass είναι ξανά εκπληκτικός. Το "Antiphon (Psalm 145)" ακολουθεί σε πιο μυστικιστικό ύφος χάριν των "μεταφυσικών" πλήκτρων (και του ήχου του θυμιατού) με τους επιβλητικούς power metal ρυθμούς να αναδεικνύουν τις φωνητικές ερμηνείες. Το "Kontakion (To Thee The Champion Leader)" αντιθέτως δεν έχει metal αναφορές και οι DYNAMIS εδώ, απλά δίνουν τη δική τους εκδοχή χωρίς σημαντικές αλλαγές στον "Ακάθιστο ύμνο" ψέλνοντας κατανυκτικά: "Τῇ ὑπερμάχω στρατηγῷ τὰ νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ πόλις σου, Θεοτόκε· ἀλλ' ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοί· Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε".

Ακολουθεί το "Alosis 1453 (Psalm 78)" που οι περισσότεροι ήδη το έχουμε ακούσει μιας και ήδη κυκλοφορεί σε όλες τις πλατφόρμες και ήταν ο προάγγελος για το τι θα ακούσουμε στο υπόλοιπο άλμπουμ. Το εν λόγω κομμάτι αποτελεί ένα θρηνώδες άσμα, επιτάφιο της Μεγάλης Πόλης και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το "Trisagion (Святый Боже)" είναι μία επιβλητική σύνθεση σε ύφος Savatage και για την ιστορία, ο Τρισάγιος ύμνος αποκαλείται ο συντομότερος Ύμνος του Χριστιανισμού που είναι ο γνωστός ως: «Άγιος ο Θεός, άγιος Ισχυρός, άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς».

To "Cherubic Hymn" είναι η πιο τραγουδιστική και σίγουρα η κορυφαία στιγμή του άλμπουμ. Με τα εντυπωσιακά φωνητικά του Billy Vass αλλά και τον εξίσου εντυπωσιακό Kyriakos GP στο σόλο κιθάρας. Εδώ η συμβολή του Bob Katsionis είναι καθοριστική αφού κατορθώνει με το ενορχηστρωτικό του, ταλέντο να απογειώσει όλη την σύνθεση. Για την ιστορία: "Ο "Χερουβικός Ύμνος" είναι ένας ύμνος που ψάλλεται κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά την Μεγάλη Είσοδο, όταν τα Τίμια Δώρα μεταφέρονται στην Αγία Τράπεζα. Συμβολικά, ενσωματώνει τους πιστούς στην παρουσία των αγγέλων που στέκονται γύρω από το θρόνο του Θεού. Ο ύμνος αυτός ψάλλεται για να τιμήσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, κατά το οποίο ο Χριστός προσφέρεται ως θυσία".

Ο δίσκος κλείνει με το "Arate Pylas (Psalm 23)" το οποίο συμβολίζει "τις πύλες του Άδη που συντρίφθηκαν με την Ανάσταση του Κυρίου" με τους DYNAMIS να επιβεβαιώνουν με την συγκεκριμένη σύνθεση ότι πέτυχαν να δημιουργήσουν έναν πραγματικά πρωτοποριακό και μεγαλοπρεπές δίσκο που αξίζει να ακούσετε. Η Ψαλτική Τέχνη, με την δύναμη και τον όγκο της Epic Metal μουσικής σε αυτό το άλμπουμ γίνεται ένα! Σίγουρα από τις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρονιάς με τον Christopher Laskos να δημιουργεί ένα μικρό κομψοτέχνημα ευελπιστώντας σε ανάλογη συνέχεια. Τέλος η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στο Sound Symmetry Studio του Bob Katsionis και η ηχογράφηση χορωδίας στο Studio Zefxis. Χορωδία ψαλτών που συμμετέχει στο άλμπουμ απεοτελείται από τους: Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Αθανάσιος Γλάρος, Λάζαρος Κουμεντάκης, Στέφανος Κουμεντάκης και Χριστόφορος Λάσκος.

Φώτης Μελέτης